GIANLUIGI TROVESI - GIANNI COSCIA - La Misteriosa Musica della Regina Loana

Dit album is geweid aan wijlen Umberto Eco, levensvriend van accordeonist Gianni Coscia en een vurig bewonderaar van het duo Trovesi-Coscia. “The mysterious flame of Queen Loana” van Eco, inspireerde Trovesi en Coscia tot hun eigen nostalgische en onderzoekende reis, verwijzend naar de muziek die wordt genoemd in het boek en met vrije interpretaties over de filosofische thema’s. Het duo gebruikt een breed scala aan invloeden variërend van nummers die worden geassocieerd met muzikanten als Louis Armstrong, Glen Miller en George Formby, parafrasering van werk van Janácek, flarden filmmuziek en creatieve improvisaties.

Het hoofdthema in het boek draait om het begrip onsterfelijkheid, om die te bereiken dien je de mysterieuze vlam van koningin Loana aan te raken. Het verhaal was geïllustreerd en sommige tekeningen zijn ook in het cd boekje te vinden, bovendien was het ook sterk autobiografisch, Eco speelde trompet en studeerde cello, in het boek memoreert hij ook zijn duetten met Gianni Coscia. Gianni Coscia (1931) is een Italiaanse jazzaccordeonist, Gianluigi Trovesi (1944) is een Italiaanse saxofonist/klarinettist/componist, hij probeert een verband te leggen tussen traditionele Italiaanse muziek, klassieke muziek en jazz.

“Interlude”, het openingsnummer is een compositie die Coscia en Umberto op zeer jeugdige leeftijd vastlegde, alweer 70 jaar geleden. “Nebjana I, II en III” zijn gebaseerd op de compositie “Im Nebel” van Leos Janácek. “Basin Street Blues” van pianist Spencer Williams is natuurlijk vooral bekend geworden in de uitvoering van Louis Armstrong, het was een straat in Storyville, indertijd een beruchte buurt met bordelen en nachtclubs. “As time goes by” van Dooley Wilson is bekend geworden door de uitvoering van ”Sam” (Dooley) in de beroemde film Casablanca. “Pippo non lo sa” (Pippo weet het niet) en “Fischia il vento”(De wind fluit) zijn nummers uit het Italiaanse populaire repertoire van weleer.”Moonlight Serenade” is een klassieker van Glenn Miller en Mitchell Parish en Trovesi & coscia geven er hun eigen draai aan, heerlijk. “In cerca di te” (Op zoek naar jou) bevat de beginregel “solo me ne vo’per la cita”(alleen ga ik door de straten van de stad) hetgeen ook de titel is van een van de eerste hoofdstukken van Umberto’s verhaal.

“Eco”is een improvisatie van Trovesi en Coscia op basis van de naam Umberto Eco. “Gragnola”(kogelregen) is een verwijzing naar de gevaren die Eco doorstond tijdens het verzet. “Volando”(vliegend) bevat een verwijzing naar It’s in the air van George Formby. En zo staan er nog verscheidene kleine juweeltjes op dit bijzondere album. De klankkleur van de piccolo- en altklarinet van Trovesi en de accordeon van Coscia is heel fraai, melancholisch en ontroerend op het ene moment en dan weer huppelend en vrolijk stemmend. Allemaal heel indringende muziek die getuigt van een grote liefde voor Umberto Eco en zijn werk, het heeft er wel toe geleid dat ik uitermate nieuwsgierig ben geworden naar het boek waarop deze muziek min of meer is gebaseerd.

Jan van Leersum.


Artiest info
Website  
 

Label : ECM
Distr.: New Arts Int.

video